Po przyjeździe z fermy reprodukcyjnej jaja są automatycznie rozładowywane na wózki lęgowe i poddawane ponownej dezynfekcji w komorze dezynfekcyjnej. W obszarze magazynowym przechodzą ponowną kontrolę – są oceniane pod względem jakości, zgodnie z wewnętrznymi procedurami firmy. Ścisła selekcja sprawia, że do nakładu trafiają wyłącznie jaja najwyższej jakości. Aby zapewnić jak najlepsze warunki przechowywania zarodków, zainwestowaliśmy w unikalny system automatycznego przechyłu tac lęgowych w magazynie. Kompleksowa higienizacja procesu przechowywania jaj na wylęgarni ma szczególne znaczenie, gdyż jajka zanim trafią do nakładu, zgodnie z technologią są przechowywane od 3 do 5 dni. Przed nakładem w specjalnie do tego celu przygotowanych komorach, wszystkie jaja są po raz trzeci odkażane, co zapewnia zdrową i sterylną inkubację.
Na przestrzeni ostatnich 13 lat wylęgarnia przechodziła ciągłą rozbudowę i rozwój. Od pierwotnej pojemności 25 milionów piskląt, aż po dzisiejszy obiekt, który obsługuje przeszło 90 milionów jednodniowych piskląt w skali roku. Od samego początku zasada funkcjonowania wylęgarni opiera się na higienicznej jednoetapowej inkubacji jaj wylęgowych.
WięcejWylęgarnia
Cały proces inkubacji i wylęgu odbywa się pod ścisłą kontrolą produkcyjną i wyłącznie na maszynach, spełniających najwyższe międzynarodowe standardy. W naszej wylęgarni korzystamy z aparatów lęgowych jedno-nakładowych belgijskiej firmy Petersime – światowego lidera w dziedzinie stacji wylęgowych i systemów sterowania inkubacją. Aparaty lęgowe wyposażone są w technologię, która automatycznie dostosowuje klimat wewnątrz inkubatora do indywidualnych wymagań zarodka, a cały system wylęgu jest monitorowany unikatowym programem EAGLE–EYE dającym stały podgląd warunków inkubacji i klucia. Warunki temperatury, wilgotności, wentylacji oraz utraty wagi jaj wylęgowych są stale monitorowane i dostosowywane do odpowiedniego rozwoju pisklęcia wewnątrz jaja przez:
- system kontroli CO2 – kontrola poziomu dwutlenku węgla podczas inkubacji, który działa stymulująco na proces klucia piskląt,
- Ovoscan – system pomiaru temperatury zarodka dostosowujący program wilgotności i temperatury do indywidualnych potrzeb zarodków,
- Synchro-Hatch – system synchronizacji klucia piskląt pozwalający maksymalnie skrócić czas pomiędzy wykluciem pierwszych i ostatnich piskląt w aparacie.
Proces wylęgowy trwa 21 dni, z czego 18 dni przypada na okres inkubacji, a 3 ostatnie dni na proces klucia. Po zakończeniu inkubacji jaja przenoszone są z lęgówek do aparatów klujnikowych za pomocą automatu firmy ID Projects. Jaja przechodzą przez w pełni zautomatyzowany proces świetlenia, selekcji i usuwania niezapłodnionych lub zamarłych piskląt. Automatyka dotyczy również kolejnych faz mycia, dezynfekcji i suszenia tac lęgowych.
Po wylęgu pisklęta zostają automatycznie przetransportowane do obszaru pomieszczenia wybierania piskląt, gdzie przeszkolony personel dokonuje ich selekcji. Zdrowe i tylko najwyższej jakości pisklęta przekazywane są do pomieszczenia szczepień oraz załadunku w skrzynki transportowe, w którym to zadbano o zachowanie parametrów zgodnych z naturalnym środowiskiem bytowania ptaków. Na życzenie klienta pisklęta mogą być zaszczepione w zakładzie wylęgowym przeciw następującym chorobom zakaźnym drobiu:
- choroba Gumboro IBD (eliminuje konieczność późniejszego szczepienia kurcząt na fermie),
- choroba Mareka MDV (wysoce zakaźna wirusowa choroba nowotworowa),
- IB (zakaźne zapalenie oskrzeli),
- ND (rzekomy pomór drobiu),
- REO (zakażenia reowirusowe),
- SHS (syndrom dużej głowy),
- kokcydioza.
Stosujemy wyłącznie szczepionki renomowanych producentów, uwzględniając indywidualne życzenia Klientów.
PROGRAM C.H.I.C.K. – CEVA
Park Drobiarski aktywnie uczestniczy w programie C.H.I.C.K. (Ceva Hatchery Immunisation Control Keys), który ma na celu podnoszenie jakości szczepień w zakładach wylęgu drobiu. Fundamentem programu zorganizowanego przez firmę Ceva są liczne testy, pomiary i ekspertyzy dotyczące przechowywania, przygotowywania, a także przebiegu samego procesu szczepienia. Program C.H.I.C.K. pozwala na dokładne monitorowanie całego procesu i ciągłe doskonalenie techniki szczepień. Wszystko to składa się na imponujący, blisko stuprocentowy poziom skuteczności szczepień w oprysku oraz szczepień iniekcyjnych, co potwierdzają kolejne audyty i certyfikaty przyznawane naszej firmie.
Program C.H.I.C.K. to profesjonalna pomoc przy szczepieniach na wielu płaszczyznach, m.in.:
- nadzór nad procesem ich przechowywania,
- poprawa techniki szczepień,
- dbałość o sprzęt do szczepienia,
- audyt i monitoring,
- ekspertyza i edukacja pracowników.
Zakład wylęgowy zaopatrzony jest w automaty do iniekcji kurcząt jednodniowych, a także wbudowany w linię produkcyjną sprzęt do szczepień w oprysku. Dbałość o higienę procesu oraz sprawność używanego sprzętu zapewnia brak powikłań poszczepiennych oraz poziom zabezpieczenia piskląt na najwyższym poziomie.
Własny specjalistyczny transport do przewozu piskląt jest kolejnym z naszych atutów. Nasza flota transportowa liczy aktualnie siedem pojazdów, które podlegają cyklicznym serwisom i przeglądom – nie tylko pod względem technicznym, ale również pod kątem jakości.
Załadunek następuje w specjalnie do tego celu wybudowanym doku, który pozwala nagrzać samochód przed samym załadunkiem, aby zapewnić pełny komfort przewożonym pisklętom. Każde auto po transporcie na fermę jest szczegółowo myte i dezynfekowane w naszej myjni pod ścisłą kontrolą służb weterynaryjnych.
Flota specjalistycznych pojazdów do przewozu zapewnia pisklętom optymalne warunki transportu. Samochody wyposażyliśmy w najnowsze rozwiązania firmy Heering, m.in. klimatyzację oraz automatyczne regulatory pomiaru temperatur i poziomu wentylacji. Dzięki takim rozwiązaniom kierowca pełni stały nadzór nad przewożonym towarem bez względu na okoliczności. Zastosowany w samochodach pomiar dwutlenku węgla ułatwia dokładne dopasowanie poziomu wentylacji, a system przesyłania danych oparty o GPS – stałą kontrolę lokalizacji transportu i określenie na odległość parametrów przewożonych piskląt.